Çin "süper gizli ordusunu" açıklad

Batı'nın korkulu rüyası gerçek oldu

Çin bugün yaptığı tarihi açıklamayla, ilk kez bir “süper elit siber savaşçı birliğine” sahip olduğunu belirtti. Siber savaşçılardan oluşan ekibin, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) internet ağlarını dış saldırılardan korumak amacını taşıdığı belirtildi. Bu açıklama, internet sistemleri ve gizli bilgilerinin Çin'in saldırısına uğramasından korkan yabancı devletleri endişelendirdi.

Çin, 30 kişiden oluşan birliğin isminin “Mavi Ordu” olduğunu açıkladı. İngiltere’nin Times gazetesine konuşan eski bir PLA generali, Mavi Ordu’yu oluşturan kişilerin özel olarak seçildiğini ve “istisnai derecede yetenekli” insanlar olduğunu söyledi.

Çin’in en yetenekli beyinlerine sahip insanlarından oluştuğu anlaşılan Mavi Ordu’nun, PLA’da görev alan asker ve subaylardan, üniversite öğrencilerinden ve “toplum içindeki insanlardan” seçildiği düşünülüyor.

Mavi Ordu’nun varlığı hakkındaki açıklama, Çin Savunma Bakanı Geng Yanşeng’den geldi. Yanşeng, nadir görülen basın açıklamasında, “Mavi Ordu’nun amacının mevcut askeri güçlerinin güvenliğini artırmak olduğunu” söyledi.

YENİ BİR PROJE DEĞİL
Guangong Askeri Komutanlığı altında organize edilen Mavi Ordu’nun, on yıldan beri tartışılan bir konu olduğu ancak son iki yıldır faaliyet gösterdiği anlaşıldı. Resmi PLA gazetesinde yayımlanan bir rapor, “Çin’in ilk komuta seviyesindeki eğitim ağı için on milyonlarca renminbinin harcandığını” belirtti.

Devlet destekli Çin Silah Kontrolü ve Silahsızlanma Derneği’nin üst düzey araştırmacılarından Xu Guangyu, “Mavi Ordu’nun PLA için öne atılan bir adım” olarak belirtti ve “Çin’in devlet ve asker güvenliğinde boşluklar açılmasına izin veremeyeceğini” ifade etti. 

Xu, “İnternet sınır tanımıyor. Bu yüzden hangi örgüt veya ülkenin düşmanımız olacağını ve bize saldırabileceğini bilemeyiz. Mavi Ordu’nun asıl hedefi meşru müdafaa yapmak. Hiç kimseye saldırma eğiliminde değiliz” dedi.

Yabancı analistlerin gerçek siber savaş dengelerindeki yerini tartışacağı bir yorum yapan Xu, “Mavi Ordu’nun sahip olduğu yeteneklerin diğer ülkelere kıyasla çok geri olduğunu zannetmiyorum” dedi.

Powered by ONUR BENGİP